Mobilitetsuka 2015 på Gjøvik

Fornøyde pendlere kombinerte båt på Mjøsa og elsykler for å komme seg til og fra jobb under Mobilitetsuka 2015 (foto: Linda Haynes).Også i Gjøvik var det stor aktivitet under Mobilitetsuka i september. Pendlerbåt på Mjøsa, «beintøffe» barn, flashmob for syklister og tegning på Jernbanetoget var noe av det som foregikk i løpet av uka.

Pendlerbåt i øsende regn

I tre dager fraktet en rib-båt pendlere over Mjøsa morgen og ettermiddag. Nærmere 50 pendlere benyttet anledningen til å bruke pendlerbåten mellom Gjøvik og Hamar, selv om været ikke var det
beste. Med utlånte varmedresser holdt de seg varme på turen. Båten brakte de reisende fram på kun 20 minutter, mens det tar mer enn det dobbelte å kjøre bil. Elsykler og gratis buss var tilgjengelig for å komme videre til jobben.

Båten var et samarbeid mellom Gjøvik og Hamar kommuner og Hedmark trafikk, og satte fokus på mulighetene for å kombinere ulike transportmidler. Tema for årets Mobilitetsuke var nemlig å velge rett reisemiks («Do the right mix»).

De pendlende trakk fram pris og tid som sentrale faktorer for om pendlerbåt vil kunne være et reelt alternativ til bil. - Det var stor interesse for båten, og vi vil foreta en evaluering av prosjektet i etterkant, sa klima- og miljørådgiver Morten Strøyer Andersen i Gjøvik kommune.

Oppmerksomhet til syklister

Ordfører Bjørn Iddberg i Gjøvik kommune ringer den heldige vinneren av en elsykkel (foto: Linda Haynes).Onsdag morgen ble jobbsyklister rundt om i byen overrasket med en flashmob. En flashmob er en gruppe mennesker som tilsynelatende spontant utfører en uvanlig og gjerne morsom
handling på et offentlig sted. Heiarop og godteposer fylt med sjokolade, banan og reflekser var blant tingene syklister fikk oppleve denne morgenen. Et veldig motiverende spark for å starte jobben om morgenen!

Det var en også rekke aktiviteter på Jernbanetorget. Sykkelbyen Gjøvik, Statens vegvesen og Opplandstrafikk presenterte sin virksomhet, og ordfører Bjørn Iddberg trakk vinneren av en elsykkel blant de som i sommer deltok i Gjøviks prosjekt med gratis utprøving av elsykler.

Barnehagebarn i kommunen var invitert til å delta til å delta, og tegnet «Do the right mix»-logoen på den store plassen. Barna fikk ringeklokker og refleksvester med sykkelbylogo som takk for innsatsen.

Oppstart av «Beintøft»

Barnehagebarn i Gjøvik kommune fargela "Do the right mix"-logoen på Jernbanetorget (foto: Linda Haynes).16. september – første dagen i Mobilitetsuka – gikk startskuddet for «Beintøft», en nasjonal konkurranse for barneskoler. Flere klasser både fra Fredheim og Gjøvik skoler deltar i konkurransen, som varer til midten av november.

Hensikten med konkurransen er å motivere flere elever til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. Gjennom å gjøre dette samler de kilometer, og det symbolske målet er å samle så mye at det utgjør avstanden mellom Oslo og Paris – der et internasjonalt klimatoppmøte skal avholdes i desember.

Deltakerne har mulighet til å vinne både nasjonale premier og regionale premier for Oppland, finansiert av fylkesmannen.

Vi gratulerer Gjøvik kommune med vellykkede arrangementer og god innsats i årets Mobilitetsuke!

Sist oppdatert 02. oktober 2015

Utskrift