Nyheter
-
Spennende «Klimadag Innlandet»!
08.11.2017
-
Satser mot ei grønn framtid i Oppland
15.05.2017
-
Avvikling av Energiråd Innlandet
10.03.2017
-
En studieretning for framtida
07.12.2016
-
Grønn lunsj med Oppland fylkeskommune
02.11.2016
Nyttige lenker
- Bellona
- CEDREN - forskningssenter fornybar energi
- CenBio - forskningssenter bioenergi
- Cicero - senter for klimaforskning
- Energigården
- Energi Norge
- Enova
- Fornybar.no
- Forskningssenter for solenergi
- Grønn livsstil
- Klima- og miljødepartementet
- Klimakompasset
- Klimakur2020
- Lavenergiprogrammet
- Lavutslipp.no
- Klimakost
- Klimaløftet
- Klimatilpasning Norge
- ManagEnergy
- Miljødirektoratet
- Miljøstatus i Norge
- Naturvernforbundet
- Norsk Energi
- Olje- og energidepartementet
- Stiftelsen Miljøfyrtårn
- Svanemerket
- Zero
Mot et nytt grenseoverskridende transportprosjekt
Energiråd Innlandet møtte 18. august samarbeidspartnere for å diskutere et nytt klimavennlig transportprosjekt for den nye Interreg-perioden 2014-2020. Det var en engasjert transportgruppe som møttes på Lillestrøm.
På møtet deltok representanter fra Kunnskapsbyen Lillestrøm, herunder hydrogen-miljøet, energikontorene i Värmland og Dalarna/Gävleborg, Landstinget i Värmland, Karlstad Elnät, Bellona og Energiråd Innlandet.
Mini-studietur
Etter dagens arbeidsøkt dro gruppen på en liten befaring til Hynor Lillestrøms anlegg i Akershus EnergiPark, en energipark med et tett og godt samarbeid mellom næringsliv, forskning og utdanning. Anlegget er blant de første i verden til å produsere hydrogen fra deponigass.En enhet med ZEG-teknologi ble åpnet i mars i år, dette er teknologi som gjør det mulig å omdanne fossile brennstoff til hydrogen og elektrisitet med integrert CO2-fangst, og er på den måten banebrytende. På Hynor Lillestrøms anlegg produseres også hydrogen ved elektrolyse, der elektrisiteten kommer fra solenergi og strømnettet.
Anlegget tar i mot besøk av politikere, teknikere, lærere, elever og flere for at de kan lære om hydrogen og prøvekjøre biler, blant annet til å bruke H2-Lab som inneholder undervisningsutstyr. Men denne gangen var det altså "transportgruppen" som fikk lære om anlegget og sett på undervisningsutstyret.
Akershus EnergiPark er den første fjernvarmesentralen i landet som primært bruker lokale og fornybare energikilder som skogsflis,varmepumpe fra kloakk, deponigass, storskala solvarme og en akkumulatortank med over 1 million liter varmtvann. Hva gjelder sol så ligger Norges største solfangeranlegg der. Anlegget har vært i drift et års tid, og solfangerne produserer på en god dag opp mot 50 000 kWh. De produserer varme også i minusgrader. Gresset rundt solfangerne holdes for øvrig i sjakk av sauer, men det var ingen sauer tilstede da gruppa var på befaring...
Bygger på eksisterende nettverk og erfaring
Transportgruppen har sitt utspring i to tidligere Interreg-prosjekter: Det mindre og rene transportprosjektet GreenDrive samt det brede FEM-prosjektet. Energiråd Innlandet var prosjektleder og gjennomførte sammen med energikontorene i Värmland og Dalarna Interreg-prosjektet GreenDrive fra høsten 2012 til høsten 2013.
Gjennom GreenDrive-prosjektet fikk 16 kommuner i Norge og Sverige erfaring med elbiler, innkjøp og lading. En erfaringsbase ble etablert, og det ble arrangert seminarer med elbilutstilling både på Hamar og i Karlstad. Gjennom Green-driveprosjektet ble det etablert et sterkt faglig nettverk i Indre Skandinavia innen elektrisk veitransport.
Energiråd Innlandet er også prosjektpartner i Interreg FEM-prosjektet.