Bygg ditt eget smarthus med VR-teknologi

Nå kan du bygge ditt eget smarthus med VR-teknologi på Energisenteret i HunderfossenNå kan du bygge ditt eget smarthus med VR-teknologi på Energisenteret i Hunderfossen. Målet med den nye satsingen er å presentere grønn byggteknologi på en moderne og spennende måte, for å vise hvilke muligheter hver enkelt av oss har til å bidra gjennom en mer klima- og miljøvennlig hverdag. Attraksjonen hadde offisiell åpning fredag 23. juni.

Virtual Reality – eller VR, som det gjerne forkortes – innebærer at man gjennom å bruke et par spesialbriller får følelsen av å være et helt annet sted. Du kan få det til å skje forskjellige ting i denne virtuelle virkeligheten gjennom å ta på eller bruke gjenstander du finner der inne.

Viktig bidrag inn i ei grønn framtid

23. juni hadde den nye attraksjonen offisiell åpning, og fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen var tilstede.

- Det er viktig at barn og unge får være med og lære å tenke energi og klima i alt de gjør, og Energisenteret er med på å tilrettelegge for dette. Teknologi er viktig for framtida, og det er viktig å pirre de unges nysgjerrighet. Prosjektet er med på å skape ei grønn framtid for alle, og vi er stolte av å være en del av det, sier Hagen til forsamlingen.

Fra rønne til smarthus

Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen åpnet den nye attraksjonen på Energisenteret (foto: EI)Rammene rundt Energisenterets nye satsing er at du først befinner deg i ei forfallen hytte på Lillehammer. Her er det stablet pappesker med alt utstyr du trenger for å gjøre dette skuret om til et energieffektivt smarthus. Denne bakgrunnshistorien ble i følge daglig leder Bjørn Kleiven på Energisenteret til i en workshop med Energiråd Innlandet.

- Vi har jobbet i over 2 år med sommerens nye attraksjon på Energisenteret i Hunderfossen Familiepark. Dette er et innlandskonsept fullt ut. Spillet, som heter VRsmart, handler om å gjøre kloke valg for miljøet. Nøkkelord er klima og miljø, energieffektivisering, fornybar energi og smarthusteknologi, sier Kleiven.

Begrepet «smarthus» brukes om boliger der moderne teknologi brukes for å styre mye av det som skjer i boligen på en effektiv måte. Et av resultatene er lavere og dermed mer klimavennlig energiforbruk. Smarthus-teknologi kan brukes på både gamle og nye bygg.

Høy kompetanse i Innlandet

Deltakerne på åpningen fikk prøve VR-smart teknologien. Daglig leder ved Energisenteret, Bjørn Kleiven forklarer (foto: EI)VR-løsningen er utviklet av firmaer i Innlandet, med Making View på Hamar som hovedprodusent.

– Man skulle tro man måtte langt for å finne kompetanse på dette området, men vi trenger ikke det. Det er unikt at det finnes miljøer i Hedmark og Oppland som allerede har fullgod kompetanse på denne teknologien, og som har slått seg sammen i dette prosjektet, sier Bjørn Kleiven.

- Et av de beste VR-miljøene i verden sitter rundt Mjøsa. Det er kult at vi har fått leveransene til prosjektet fra Innlandet, og det investeres mye på både Hamar og Gjøvik nå. Dette synes jeg vi skal være fryktelig stolte av, uttaler Are Søby Vindfallet, CEO i Making View.

Først i landet

- Så vidt vi vet, er vi de første i landet som kan tilby virtuell virkelighet for en større folkemengde, iallfall med et spesialtilpasset innhold. Og prinsippet med lek og læring står fremdeles som en bauta i Energisenterets visjon. Derfor er både underholdnings- og læringsaspektet like viktig for oss, sier Kleiven.

Are Søby Vindfallet påpekte at VR-teknologi har uendelig muligheter for blant annet undervisning.

- Innenfor opplæring er VR-teknologi «spot-on». Å for eksempel lære matte visuelt ved å komme inn i selve mattestykket kan hjelpe mange som synes det er vanskelig å lære matte fra boka. Ved å være i en virtuell virkelighet gjør det spennende, og det er kanskje bedre for de med konsentrasjonsvansker, sier Søby Vindfallet.

Energisenteret er et opplevelsessenter med fokus på vannkraft og annen fornybar energi. De har rundt 130 000 besøkende i året. I tillegg til at de underviser klasser gjennom hele skoleåret, er senteret også åpent på sommerstid for alle som besøker Hunderfossen familiepark.

Mer informasjon

Sist oppdatert 28. juni 2017

Utskrift