«Låven» på Evenstad ble plusskunde

"Låven" på Campus Evenstad har et av Norges største solcelleanlegg (foto: Statssbyss/Hollan Studio).Statsbygg har for første gang levert strøm til nettet. Det er «Låven» på Campus Evenstad med sitt store solcelleanlegg som står bak milepælen ved å bli såkalt "plusskunde". Nå vurderer Statsbygg å satse på å bli netto energileverandør innen 2050.

På Campus Evenstad har Statsbygg satset stort på framtidens klimaløsninger. Campusen har ambisjoner om å bli et kompetansesenter innen fornybar energi.

Over forventning

Da solcelleanlegget på flerbruksbygget «Låven» ble satt i drift for drøyt to år siden, var det landets neste største solcelleanlegg med 276 solcellemoduler og en forventet produksjon på rundt 60 000 kWh årlig. Anlegget gir lys og varme til høgskoleområdet.

Ifølge Statsbygg har anlegget allerede siden starten produsert over all forventning, med nærmere 63 000 kWh årlig. 6. mai kom anlegget for første gang på plussiden, og produserte strøm til strømnettet noen timer på formiddagen.

Strømproduksjonen på anlegget kan følges på nett her.

Lite, men viktig

«Overproduksjonen» fra anlegget sist uke skjedde på en dag med lav aktivitet og lite forbruk på campus. Det har også i det senere vært gjort flere tiltak som har redusert strømforbruket. – Selv om det ikke var mer enn netto 3,4 kWh, så er dette en viktig milepæl for oss i Statsbygg, sier eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg til nettavisen Byggeindustrien

Han mener det er et stort energipotensial i Statsbygg, og at det er en stor fordel for dem at industrien hele tiden kommer med nye løsninger og ny teknologi på området. Allerede for et par år siden lekte ledelsen med tanken om å bli netto energileverandør. Nå har de tatt det første steget på denne veien.

Solenergi i sterk vekst

Sol som energikilde har hatt en kraftig vekst de siste årene. Foreløpige tall fra Det internasjonale energibyrået viser at det i 2015 ble installert 25 % mer solkraft i verden enn året før. Den totale solkraften utgjorde da 1,3 prosent av verdens kraftforsyning. Ytterligere sterk vekst forventes i årene som kommer.

«Låvens» leveranse av strøm til strømnettet er også en milepæl for Eidsiva Energi, siden det er første gang selskapet mottar strøm fra en plusskunde.

Mer informasjon

Sist oppdatert 13. mai 2016

Utskrift