VR-sug i magen på Energisenteret

Lars BJelvin, fagansvarlig merkevare i Eidsiva, tester VR-utstyr hos Making View på Hamar (foto: Jan Åge Hammershaug, Energisenteret).Neste år kan du bygge ditt eget smarthus med VR-teknologi på Energisenteret i Hunderfossen. Målet med satsingen er å presentere grønn byggteknologi på en moderne og spennende måte, for å vise hvilke muligheter hver enkelt av oss har til å bidra gjennom en mer klima- og miljøvennlig hverdag.

Virtual Reality – eller VR, som det gjerne forkortes – innebærer at man gjennom å bruke et par spesialbriller får følelsen av å være et helt annet sted. Du kan få det til å skje forskjellige ting i denne virtuelle virkeligheten gjennom å ta på eller bruke gjenstander du finner der inne.

Fra rønne til smarthus

De foreløpige rammene rundt Energisenterets nye satsing er at du starter ute i verdensrommet og flyr ned mot jordkloden. Ettersom du nærmer deg et litt slitent boligstrøk i Norge, blir du oppmerksom på et svært forurenset landskap, med lange bilkøer som spyr ut eksos. Du lander til slutt ved et forfallent og skummelt hus. Her er det stablet pappesker med alt utstyr du trenger for å gjøre dette skuret om til et energieffektivt smarthus.

Denne bakgrunnshistorien ble i følge daglig leder Bjørn Kleiven på Energisenteret til i en workshop med Energiråd Innlandet.

Begrepet «smarthus» brukes om boliger der moderne teknologi brukes for å styre mye av det som skjer i boligen på en effektiv måte. Et av resultatene er lavere og dermed mer klimavennlig energiforbruk. Smarthus-teknologi kan brukes på både gamle og nye bygg.

Skal kjenne suget i magen

Noen av deltakerne fra Innlandet som jobber sammen om å utvikle Smarthus-VR-prosjektet (foto: Jan Åge Hammershaug, Energisenteret).– Smarthus er blitt et begrep hvor energi brukes effektivt for å skape gode miljøvennlige boforhold. Vi har lyst til å gjøre en presentasjon av dette på en måte som er både kul og interessant. Det skal ikke være en kjedelig undervisningsfilm. Deltakeren skal virkelig få kjenne på suget i magen, uttaler Kleiven til Gudbrandsdølen Dagningen.

Teknologien som skal brukes heter HTC Vive, og er en løsning som gir en spektakulær opplevelse. Sist helg fikk representanter fra Energisenteret med samarbeidspartnere demonstrert løsningen, og se hva som er mulig å få til med VR-teknologi. Kleiven sier til avisa at all skepsis de måtte ha hatt i begynnelsen er fullstendig borte nå – de er helt overbevist om at dette er en bra løsning for prosjektet.

Har kompetanse i Innlandet

VR-løsningen skal utvikles av firmaer i Innlandet, med Making View på Hamar som hovedprodusent. Energiråd Innlandet deltar med energifaglige innspill, mens miljøorganisasjonen Bellona har tatt på seg jobben med å kvalitetssikre konseptet ut fra et klimaperspektiv.

– Det er unikt at det finnes miljøer i Hedmark og Oppland som allerede har fullgod kompetanse på denne teknologien, og som slår seg sammen i dette prosjektet, sier Bjørn Kleiven.

Energisenteret er et opplevelsessenter med fokus på vannkraft og annen fornybar energi. De har rundt 130 000 besøkende i året. I tillegg til at de underviser klasser gjennom hele skoleåret, er senteret også åpent på sommerstid for alle som besøker Hunderfossen familiepark.

Den nye attraksjonen vil etter planen åpnes 1. mai 2017. Energisenteret regner med at dette kommer til å bli en ny publikumsmagnet. Vi gleder oss allerede til å prøve!

Mer informasjon

Sist oppdatert 12. mai 2016

Utskrift