Leder: Klima, ungdom og Ung@miljø

Ung@miljø 2014 arrangeres på Valle videregående skole i Østre Toten.Klimaet er i endring og vi i Energiråd Innlandet vil gi ungdom klimakunnskap. Derfor arrangerer vi 11-12. mars Ung@miljø - en klima- og miljøkonferanse for ungdom på og sammen med Valle videregående skole. Det er  fortsatt ledige plasser, så meld deg på! Det er flere grunner til at vi mener ungdom og klima hører sammen.

I høst slo FNs klimapanel i rapport fast at klimaet er i endring og at det er vår skyld. Forskerne er nå 95 % sikre på at klimaendringene har en betydelig menneskeskapt komponent. Denne våren legger Klimapanelet frem rapporter om klimakonsekvenser, sårbarhet og tilpasning, og tiltak for å redusere utslipp. Rapportlekkasjer tyder på at forskerne vil konkludere med at klimakonsekvensene blir enda mer alvorlige enn tidligere antatt. Det haster med klimahandling.

Ungdom er fremtiden

Det er vår ungdom som blir fremtidens politikere, ledere, lærere og ingeniører. De kommer også i sin levetid til å oppleve mer alvorlige konsekvenser enn de vi hittil har hatt, til og med på trygge Innlandet. Hva tenker ungdom om klimaendringer? Er de bekymret nå, tror de at vi kan gjøre noe med klimautfordringen, og vet de hva de kan gjøre selv?

Voices of the future

Daglig leder Therese H. Karlseng ved Energiråd InnlandetVed Universitetet i Oslo gjennomføres nå prosjektet “Voices of the future”. Prosjektet utforsker hvordan norsk ungdom i alderen 13-19 tror en framtid preget av klimaendringer vil se ut for dem, og om de føler selv at de har mulighet til å påvirke. Prosjektet ser på muligheter og vilkår for ungdoms innflytelse og politiske engasjement, og faktorer som fremmer ansvarsbevissthet og en miljøbevisst samfunnsånd.

Forskerne melder som første funn i prosjektet at under det som ofte blir beskrevet som en egoistisk generasjon opptatt av seg og sitt, så er det engasjement og en stor refleksjonsevne rundt framtiden, hvordan klimaspørsmål henger sammen med ulikhet, fattigdom og fordeling av ressurser.

Flere ungdom er opptatt av ansvaret vi har i Norge fordi vår rikdom delvis er basert på inntekter fra olje og gass. Forskerne har så langt funnet store skiller i kunnskap og klimaengasjement mellom elever i ulike klasser og skoler. Det er for tidlig i prosjektet å si hva forskjellene skyldes, men det synes som familie, vennenettverk, aktivitet på sosiale medier, lærere og klassemiljø er viktige faktorer for grad av politisk deltagelse og mobilisering.

Ung@miljø

Energiråd Innlandet ønsker å gi ungdom i Innlandet handlingskompetanse. Vi vil vise at klimahandling er smart, enkelt og at alle kan gjøre noe. Derfor har Energiråd Innlandet etablert konferansen Ung@miljø, en gratis konferanse av og for ungdom i Innlandet. Gjennom en uformell læringsarena hvor det sosiale fremheves og faglig tunge aktører bidrar med workshops og foredrag ønsker vi å gi ungdom kunnskap om klimahandling i egen hverdag.

På konferansen får deltakerne også hjelp til å starte klimaprosjekter som de skal gjennomføre i sitt nærmiljø etter konferansen. Konferansen har gitt økt ungdomsengasjement, blant annet har det kommet nye Natur og ungdom-lag i Innlandet. Energiråd Innlandet arrangerer årets Ung@miljø 11-12. mars på og sammen med Valle videregående skole i Østre Toten.

Meld deg på idag!

Er du ungdom og vil ha det gøy samtidig som du gjør noe bra for deg selv, andre unge og hele verden? Kom på Ung@miljø - fordi klima er viktig og du kan faktisk gjøre noe med det. Du kan melde deg på ved å sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

Mer informasjon