Velg energieffektive hvite- og brunevarer

Velg energimerket og energieffektivt utstyr til kjøkkenetDet er store forskjeller i energibruken for hvite- og brunevarer. Selv om kriterier som funksjonalitet og utseende vanligvis ofte er mest avgjørende når du velger slike produkter, bør du også ha energieffektivitet som en viktig faktor når valget skal tas. Du kan spare både penger og miljø ved å ha et bevisst forhold til dette.

Tips

  • Ha alltid energieffektivitet som et viktig valgkriterium ved kjøp av hvite- og brunevarer
  • Forbered kjøpet på forhånd, og sjekk mulige alternativer
  • Se etter energimerke og energibruk, velg så langt mulig det beste (A++ eller A+++)
  • Velg fryseboks fremfor fryseskap; disse bruker 40 prosent mindre strøm enn fryseskap i samme energiklasse
  • Velg TV med LED-skjerm e fremfor plasmaskjerm, og sørg for at skjermen kan slås helt av
  • Sjekk at apparatet bruker minst mulig strøm i stand-by (< 1 W)

Hvitevarer

For mange hvitevarer er nå energiklassen A++ (A+++ for kjøl/frys) den beste. Energiklasse A++ eller bedre indikerer at varen forbrukere 30 til 60 % mindre energi enn et A-merket produkt. Husk samtidig at forbruk også avhenger blant annet av størrelsen. Et stort A++kjøleskap kan bruke like mye energi som et mindre A+skap. Velg derfor også riktig størrelse på produktet ut fra ditt behov.

Den lange leve- og brukstiden på apparatene gjør at det er mye å spare på å velge riktig produkt. Tørketromler er den hvitevaren om bruker mest strøm, og her er det store forskjeller i energibruk mellom produktene. Den dårligste modellen vil koste deg flere tusen kroner mer i strømforbruk over trommelens levetid enn den mest energieffektive modellen, med dagens strømpriser.

I tillegg til å velge et energieffektivt produkt er det viktig å bruke produktet riktig. Halvfulle vaske- og oppvaskmaskiner og unødvendig bruk av tørketrommel drar opp strømforbruket. Det er også en rekke gode vaner du bør huske når du lager mat, som å alltid bruke lokk på kjelen når du koker opp vann og å skru av stekeovnen noen minutter før maten er ferdig.

Husk at alle hvitevarer er spesialavtall. Alle produkter produsert etter 1991 kan leveres til forhandlere av slikt utstyr uten krav om nykjøp. Eldre modeller kan leveres der ved nykjøp, og leveres ellers til kommunale mottak for EE-avfall. Sjekk hvilken ordning som finnes i kommunen der du bor.

Brunevarer

På utstyr som TV, stereo og datautstyr er det også store forskjeller i strømforbruket fra produkt til produkt. 

  • Sjekk energiforbruket både ved bruk og i stand by-modus før du velger produkt. 
  • Som regel er det LED-skjermer som bruker minst energi. Vær klar over at energibruk for TVer øker med skjermstørrelsen.
  • Vær obs på at ikke alle TVer som selges i dag har av-knapp. Sørg for å velge en TV som kan skrus helt av, eller koble TVen til en strømforgrener eller en smartplugg som kan skru av.
  • Ha et bevisst forhold til bruk av stand by-funksjoner på elektriske apparater, og på å dra ut støpselet eller stenge strømtilgangen for produkter som trekker strøm i avskrudd tilstand.

Husk at alle typer elektriske produkter er spesialavfall. Alle produkter produsert etter 1991 kan leveres til forhandlere av slikt utstyr uten krav om nykjøp. Eldre modeller kan leveres der ved nykjøp, og leveres ellers til kommunale mottak for EE-avfall. 

Mer informasjon

Sist oppdatert 19. juli 2016

Utskrift