Velg energieffektiv belysning

Planlegg energieffektiv belysning ut fra behovet i hvert romMange husstander kan spare inntil 80 prosent av strømforbruket til belysning ved å effektivisere bruken av lys. Valg av riktig belysing ved oppussing vil gi deg godt og riktig lys samtidig som du reduserer energibruken i boligen for mange år fremover.

Tips

  • Utnytt dagslyset der det er mulig
  • Velg varmhvite sparepærer, LED-pærer eller lysstoffrør
  • Plasser lyset der du har mest bruk for det
  • Unngå "up light"-stålamper, disse bruker svært mye strøm
  • Monter demmere og sensorer til å styre lys ute og inne

Valg av lyspærer

Sparepærer og LED kan kutte energibruken til belysning med mellom 70 og 90 %.

LED-pærer (lysdioder) har svært lang levetid. Vær klar over at kvalitet, effektivitet og levetid varierer veldig. LED-pærer finnes i flere fargetemperaturer, der varmhvit (temperatur rundt 2700 grader K) er den som minner mest om lyset fra glødepærer. Gode LED-pærer finner du blant annet i elektronikkbutikker, men vær klar over at de billigste alternativene ofte er av dårlig kvalitet. Dagens LED-pærer egner seg spesielt som alternativ til halogen i downlights/spotbelysning, og er også velegnet utendørs. Dimmere og transformatorer til 12 V-strøm må byttes for at pærene skal fungere som de skal.

Vanlige sparepærer fås kjøpt alle steder der de selger lyspærer. Husk at alle lyskilder skal resirkuleres og leveres som spesialavfall.

Velg belysning etter behov

Ulike rom trenger ulik belysning. God planlegging av belysningen vil redusere energibehovet.

Et arbeidsrom trenger en helt annen type og plassering av belysningen enn et soverom. Installer gjerne dimmere på steder der du kan ha behov for både god belysning og hyggebelysning, for eksempel stue og kjøkken. Bevegelsessensorer kan være hensiktsmessig i rom som kun brukes i kortere tidsrom om gangen, for eksempel toalett, gang og trapperom.

Det er viktig å planlegge belysning når du skal pusse opp eller rehabilitere.

Lysregulering og lysstyringssystemer

Skru alltid av lyset i rom der du ikke har behov for det. Dette bidrar både til redusert strømforbruk og øker levetiden for lyspærene.

Det finnes i dag en rekke styringssystemer for å boligbelysning. Mange av disse er enkle å montere, og kan styres via fjernkontroll, pc eller sensorer.

  • Bevegelsessensorer: Lyset går automatisk på ved bevegelse i rommet, og skrus av etter en angitt tid uten bevegelse
  • Dagslysfølere: Lyset slås på automatisk når det er lite dagslys
  • Tidsur: Lyset slås av og på etter angitte tidspunkter
  • Dempere og dimmere: Demper lyset i glødelamper, noe som reduserer energibruken øker pærens levetid 

Mer informasjon

Sist oppdatert 19. juli 2016

Utskrift