Energieffektiv belysning i yrkesbygg

Både i gamle og nye bygg kan det være mye energi å spare på å installere moderne utstyr for belysningBelysningen i mange bygg er ofte utdatert og bruker unødvendig mye energi. Dette gjelder også i nyere bygg. Lys står for om lag 15 % av energiforbruket i et bygg, og bør derfor være et satsningsområde i ethvert energieffektiviseringsprosjekt.

Flere gode grunner til å skifte ut belysningen

Moderne belysning gir et betydelige lavere energiforbruk gjennom mer effektive lyskilder, bevegelsessensorer og dagslysstyring. Gamle anlegg kan bruke opptil fire ganger så mye energi som et nytt anlegg.

Å investere i ny belysning er et av de aller mest lønnsomme måtene å redusere energibruken på. God belysning er også viktig for et bra arbeidsmiljø. Studier viser at god belysning har stor innvirkning på trivsel, velvære og effektivitet på arbeidsplassen.

Sparepærer og LED-belysning

Tilbudet av sparepærer og LED-lys øker, selv om utvalget fremdeles er noe begrenset. Sparepærer og LED-lys kan kutte energibruken til belysning med mellom 70 og 90 %.

LED-pærer (lysdioder) har svært lang levetid. Vær klar over at kvalitet og effektivitet varierer veldig - de billigste alternativene er ofte av dårlig kvalitet. LED-pærer finnes i flere varianter, der varmhvit er den som minner mest om lyset fra glødepærer. 

Dagens LED-pærer egner seg spesielt som alternativ til halogen i downlights/spotbelysning, og er også velegnet utendørs. Dimmere og transformatorer til 12 V-strøm må byttes for at pærene skal fungere som de skal.

Sparepærer kan også ha ulik fargetemperatur. Temperatur rundt 2700 grader K gir tilsvarende lys som glødepærer.

Mer informasjon

Sist oppdatert 15. mai 2016

Utskrift