Nyheter
-
Spennende «Klimadag Innlandet»!
08.11.2017
-
Satser mot ei grønn framtid i Oppland
15.05.2017
-
Avvikling av Energiråd Innlandet
10.03.2017
-
En studieretning for framtida
07.12.2016
-
Grønn lunsj med Oppland fylkeskommune
02.11.2016
Nyttige lenker
- Bellona
- CEDREN - forskningssenter fornybar energi
- CenBio - forskningssenter bioenergi
- Cicero - senter for klimaforskning
- Energigården
- Energi Norge
- Enova
- Fornybar.no
- Forskningssenter for solenergi
- Grønn livsstil
- Klima- og miljødepartementet
- Klimakompasset
- Klimakur2020
- Lavenergiprogrammet
- Lavutslipp.no
- Klimakost
- Klimaløftet
- Klimatilpasning Norge
- ManagEnergy
- Miljødirektoratet
- Miljøstatus i Norge
- Naturvernforbundet
- Norsk Energi
- Olje- og energidepartementet
- Stiftelsen Miljøfyrtårn
- Svanemerket
- Zero
Forskerfester med masse energi
Startskuddet for konkurransen Nysgjerrig i Innlandet gikk denne uka i form av to forskerfester. "Vitenshower" Andreas Wahl inspirerte deltakerne til innsats.
Nysgjerrig i Innlandet er en forskningskonkurranse med energi som tema, basert på Nysgjerrigper-konseptet. Forskerfestene ga elevgrupper og lærere fra hele Innlandet innblikk i hvordan forskningen foregår, og ikke minst i hvorfor det er viktig å være nysgjerrig.
Festene fant sted på Energisenteret på Hunderfossen og Vitensenteret på Gjøvik.
Viktig å være nysgjerrig
- Nysgjerrighet er kjempeviktig, sa Andreas Wahl da han presenterte "Universet på 42 minutter".
- Spørsmål er egentlig viktigere enn svar. Å være nysgjerrig og å forske er den eneste måten vi kan lære på, og det er nødvendig for at verden skal gå videre, sa han.
Wahl snakket også om hvor viktig det er å ta vare på planeten vi bor på. - Hvis vi ødelegger jorda vår, så har vi ikke noe annet sted å være - jorda har ingen nødutgang som vi kan flykte gjennom, sa han.
Eksperimenter til husbruk
Eksperimenter kan være en viktig del av forskning. Gjennom showet sitt viste Wahl hvordan man kan finne svar på ting ved å eksperimentere og teste ut ting i praksis. Før hvert forsøk fikk elevene mulighet til å gjette hva resultatet kom til å bli. De fikk dermed også demonstrert at det ikke alltid går an å gjette seg til svaret på forhånd.
Andreas Wahl demonstrerte blant annet - ved hjelp av en frivillig elev som forsøksperson - hvordan du kan bruke vannkraft til å tre på en badehette, og han satte fyr på en 200-lapp uten at den ble brent.
Elevene fikk også muligheten til selv å gjennomføre eksperimenter som handlet om energi. De testet blant annet ut hvordan du kan holde en ballong over et stearinlys uten at den sprekker, dersom den er fylt med litt vann. Diskusjonen om forklaringen på dette gikk livlig.
Forskergleden og entusiasmen var til å ta og føle på, og det var liten tvil om at både elever og voksne hadde det moro. De fleste eksperimentene som ble vist kan elevene selv enkelt gjennomføre når de kommer hjem.
Deltakere fra hele Innlandet
Hele 20 grupper fra skoler over hele Hedmark og Oppland var påmeldt til forskerfestene. Enkelte grupper hadde reist i flere timer for å kunne være med, men det la ingen demper på stemningen.
- Vi er her fordi det er gøy å lære mer, sa elevene fra Skotterud skole i Eidskog, som hadde nærmere tre timers reise bak seg før "festen" startet.
Nysgjerrig i Innlandet
Når de kommer hjem skal elevene være "forskerambassadører", og lære bort forskningsmetoden Nysgjerrigper til sine medelever. I løpet av vinteren skal de gjennomføre et forskningsprosjekt med selvvalgt tema, og skrive en forskningsrapport om hva de har funnet ut. Fristen for å levere inn rapporten er 1. mai. Oppgavene vil bli vurdert av en jury, og tre vinnere vil bli kåret.
Målet med konkurransen er å vekke nysgjerrigheten til barn og unge, og å gi dem innblikk i de grunnleggende trekkene ved vitenskaplig arbeid.
Energisenteret og Vitensenteret Innlandet står bak konkurransen Nysgjerrig i Innlandet i samarbeid med Eidsiva Energi, Kunnskapsparken Hedmark og Energiråd Innlandet.